Hop til hovedindholdet

Center for Miljøterapi logo

Mentaliseringsbaseret Miljøterapi v/Professor Finn Skårderud og psykolog Bente Sommerfeldt


Dato og tid

Tirsdag d. 13. marts 2018 kl. 09:00 til tirsdag d. 29. maj 2018 kl. 16:00

Tilmeldingsfrist

Søndag d. 11. marts 2018 kl. 16:00

Sted

Hotel Strandparken, Kalundborgvej 58, 4300 Holbæk Hotel Strandparken
Kalundborgvej 58
4300 Holbæk

Mentaliseringsbaseret Miljøterapi v/Professor Finn Skårderud og psykolog Bente Sommerfeldt


Arrangementsbeskrivelse

Læringsmål for MBT-M

Det overordnede læringsmål er at fremme deltagernes kompetence i hvordan mentaliseringsmodellen kan implementeres i miljøterapeutiske sammenhænge.

Det betyder god viden om mentalisering og mentaliseringssvigt og den betydning dette har for sundhed og psykopatologi.

Der lægges vægt på de almindelige former for psykiske lidelser og adfærdsvanskeligheder som man finder inden for behandlingshjems – og institutionsverdenen.

Det betyder også færdigheder i samspillet mellem klienter og professionelle i miljøterapeutiske institutioner, som det udspiller sig i forhold mellem to, i grupper og inden for institutioner som helhed.

Der lægges også op til læring gennem mentaliseringsbaseret vejledning på deltagernes egne miljøterapeutiske erfaringer.

Vigtige læringsmål er således gode færdigheder med hensyn til at kunne mestre miljøsituationer præget af mentaliseringssvigt, både hos klienter og personalegruppe.

At implementere mentaliseringsbaseret miljøterapi betyder at fremme strukturer som skriftlige caseformuleringer og kriseplaner.

Det er også et læringsmål at kunne beherske forskellige gruppeformer og almene principper for miljøterapeutiske interventioner og psykoeducation om mentalisering og mentaliseringssvigt, sådan at man kan lede psykoeducative metaliserings-grupper i institutioner.

MBT-M handler ikke mindst om at fremme mentaliserende, professionelle kulturer med god kollegastøtte samt et miljø der hviler på interesse og nysgerrighed.

Arbejdet med medarbejdergruppen og hvordan det kollegiale samarbejde kan fremmes og støttes er også meget centralt.

Arbejdsform
Deltager antallet er 30 – 40 og arbejdsformen indebærer meget egen- aktivitet og interaktion mellem deltagerne. Der veksles mellem plenum og to mindre grupper, som ledes af Finn Skårderud og Bente Sommerfeldt. Der lægges stor vægt på færdighedstræning og til dette formål anvendes meget rollespil.

Deltagerne forpligter sig til at fremlægge eksempler på miljøterapeutiske erfaringer i smågrupper. Det er ønskeligt, men ikke påkrævet, at disse erfaringer illustreres med videooptagelser.

Gennem gruppediskussioner af miljøterapeutiske erfaringer bliver de øvrige bekendte med struktur og miljø på ens egen institution, sådan at man også kan få relevant mentaliseringsbaseret vejledning.

Generel struktur på kursusdage

09.00 – 10.45 Plenum 1 og 2, forelæsning og diskussion

11.00 – 12.00: Gruppearbejde med Bente og Finn

12.00 – 12.45: Frokost

12.45 – 14.00: Plenum 3 – forelæsning og diskussion

14.15 – 15.30: Gruppearbejde med Bente og Finn

15.30 – 16.00: Plenum 4 – opsummering og diskussion.

Overskrifter for kursusdagene

Dag 1

Mentaliseringsbaseret miljøterapi, strukturer for os og beboere, begivenheder der fører til mentaliseringssvigt og indlæggelse, vurdering af mentaliseringssvigt. 

Dag 2

Alliance, den trygge base, tilknytning – og mønstre, mentaliseringsbaseret miljøterapeutisk formuleret plan, kriseplaner, principper for MBT interventioner, den kompetente miljøterapeut, følelser og modoverføring.

Dag 3

Betydning af terapeutisk struktur, betydningen af struktur og grænser, balancegangen mellem kontrol og udforskning. Terapeutiske grupper såsom morgenmøder, psykoeducative grupper, samarbejdsgrupper, kreative grupper, verbale gruppeterapier, hvordan bringes klienterfaringer fra forskellige grupper sammen.

Dag 4

Principper for MBT vejledning. Det kollegiale samarbejde. Håndtering af selvskade og selvmordsadfærd. Retningslinjer for håndtering af selvskade i miljøterapeutiske institutioner. Principper for MBT- vejledning.

Dag 5

Miljøterapien. Mentalisering i forskellige kontekster. Traumer, spiseforstyrrelser, Misbrug, psykoser. Ændring på egen arbejdsplads. Opsummering. 

Litteratur / kernepensum

Skårderud & Sommerfeldt (2014): Miljøterapibogen. København; Hans Reitzel

Karterud & Bateman (2010): Manual for MBT og MBT vurderingsskala. Oslo: Gyldendal

Karterud & Bateman (2011): Manual for mentaliseringsbaseret psykoeducativ gruppeterapi. Oslo; Gyldendal

Karterud, S (2012): Manual for mentaliseringsbaseret gruppeterapi. Oslo; Gyldendal

Bateman & Fonagy (2007): Mentaliseringsbaseret terapi af borderline personlighedsforstyrrelse. En praktisk vejleder. Oslo; arneberg Forlag.

Bateman & Fonagy (2011): Handbook og Mentalizing in Mental Health Practice

Waalroth (2012): Mentaliseringsboken.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >